Uttryck din åsikt om framtiden för HTML

This is a Swedish translation of Have your say about the future of HTML.

Denna artikel är skriven å Web Hypertext Application Technology Working Groups (WHATWG) vägnar och är korspostad på The Web Standards Project, Lachy’s Log, Molly.com och 456 Berea Street.

Den senaste tiden har det förekommit en hel del diskussioner runt omkring på webben om W3C:s nyligen tillkännagivna beslut att fortsätta utveckla HTML. Blogginlägg och meddelanden skickade till mailinglistor och postade på forum visade att det finns många frågor och missuppfattningar kring framtiden för HTML (både HTML 5 och XHTML 2), WHATWG och W3C:s nya arbetsgrupp för HTML (HTML Working Group).

En del bad om ny funktionalitet, andra undrade om element som tidigare förkastats skulle återkomma, vissa hade kommentarer och kritik mot själva beslutet, WHATWG:s eller W3C:s arbetsprocesser, och några bekymrade sig för att WHATWG och W3C skulle ignorera de behov som vissa grupper har. WHATWG, som håller på att utveckla nästa version av HTML (kallad HTML 5), känner att det är viktigt att inte bara lyssna på all denna feedback, utan att också aktivt söka upp den och svara så att vi kan utveckla ett språk som fyller dina behov.

Det finns många sätt för dig att delta. Det mest direkta sättet är att göra din röst hörd genom att prenumerera på mailinglistan. Men alla har inte tid att delta aktivt eller hänga med i den stora mängden meddelanden som skickas till den listan. En del känner att de nuvarande utkasten till HTML 5 (Web Applications och Web Forms) är ganska svåra att ta till sig. Andra känner att eftersom de inte har råd med W3C:s höga medlemsavgifter skulle ingen lyssna på dem ändå.

Om du av någon anledning känner att du inte kan delta, eller att du skulle känna dig obekväm med att delta, betyder inte det att din röst inte kan bli hörd. WHATWG behöver höra från dig och vill veta vad du har för tankar omkring HTML.

 • Finns det några begränsningar i HTML som du skulle vilja få åtgärdade?
 • Har du några idéer kring ny funktionalitet?
 • Finns det saker du kan göra i dag i HTML men som du skulle vilja se förbättringar av?
 • Ser du några problem med utvecklingsprocessen?
 • Har du någon feedback på den nya funktionaliteten i de nuvarande utkasten?
 • Har du några frågor om HTML 5?

Alla frågor eller kommentarer, all kritik, alla klagomål eller önskemål om ny funktionalitet är välkomna. Nu är rätt tid att tala ut. Ingen kommentar är för dum, ingen fråga är för svår eller för enkel, ingen kritik är för hård. Om du har något att säga över huvud taget så lyssnar vi.

Lämna en kommentar här eller posta en länk till en artikel du har skrivit. Du kommer att bli lyssnad på och vi kommer att försöka svara.

Posted on November 12, 2006 in (X)HTML, Quicklinks

Comments

 1. Som lekman/användare tycker jag det vore praktiskt att kunna sortera om tabeller stigande och fallande i bokstavsordning genom att klicka på kolumnrubrikerna. (Som i Excel alltså). Datum och liknande ställer till det kom jag på nu, men men.

 2. Man, that’s such a good translation. One could almost think you’re a native… ;-)

 3. How do you handle translations in Movable Type? Is this built in, hand code it, a plug-in?

 4. November 27, 2006 by Erik Johansson

  Är det ingen annan som tycker att problemet snarare är webbläsarna än de nuvarande html standarderna? Hade alla dagens webbläsare haft komplett stöd för nuvarande standarderna så hade det väl inte funnits så mycket att klaga på?

  Jag tycker att något drastiskt måste göras åt det dåliga stödet i dagens webbläsare. Skapa en centraliserad kontrollgrupp för webbläsarutvecklare som kan hålla alla halvdana webbläsare borta från marknaden(en valideringstjänst för webbläsare kanske).

  Sen när alla webbläsare har komplett stöd för standarderna borde webbläsarna meddela användaren ifall webbsidan som visas innehåller massa fel, så att folk kan bli medvetna om vad som kan vara grunden till att saker och ting inte funkar som de borde.

  Samtidigt borde html ersättas med xml, eller iallafall en variant av det(xhtml?) så att dokumentet i sig bara är upptaggad information(och därmed fullt tillgänglig), som sedan med hjälp av css/xsl, xslt kan presenteras på vilket sätt utvecklaren nu än vill.

  Utan fullt stöd finns det INGEN mening med att skapa en ny standard.

 5. En tanke som dök upp vid en pågående redesign: jag kan sakna ett enkelt sätt att få kolumner att kommunicera med varandra, så som celler i en tabell gör, så att man kan balansera kolumner med varierande textmängd utan att behöva ta till utstuderade hacks (som vanligtvis är lika antisemantiska som tabeller) eller javascript (måhända en bättre lösning om man ser utjämning som “behavior” istället för presentation). En eller något sådant kanske? Utöver att lösa huvudproblemet skulle det kanske kunna innebära att text kan flyta mellan kolumnerna…

 6. “Är det ingen annan som tycker att problemet snarare är webbläsarna än de nuvarande html standarderna? “

  NEJ! Där håller jag faktiskt inte med dig - problemet är, enligt mig, mer en fråga om att stå emot de kommersiella intressen som ligger bakom skaparna av webbläsarna. Problematiken är således att standard HTML urholkas eftersom det ska vara “lätt och enkelt” att göra hemsidor utan kunskap - och då behövs det webbläsare som ignorerar de orena koderna. Konsekvensen blir då alla hacks och konditional comments för att överhuvudtaget få ett något sånär enhetligt tolkat programspråk.

  Om vi som designar trycker på en standard html och utvecklar det så behövs inga kringgående koder i försöken till att uppfylla det vi eftersöker. Och förhoppningsvis leder det så småningom till en förbättring beträffande webbläsarna.

Comments are disabled for this post (read why), but if you have spotted an error or have additional info that you think should be in this post, feel free to contact me.